UFI & PCN

Alles over de UFI, PCN en Duty Holders

De UFI-code: wat is dat?

Sinds januari 2021 krijgen alle nieuwe gevaarlijke mengsels een extra code op het etiket: de UFI-code. 

Uiterlijk 1 januari 2025 moet deze UFI-code op elk gevaarlijk mengsel vermeld worden. 

UFI staat voor Unique Formula Identifier. Dit is een alfanumerieke code, bestaande uit 16 karakters met een interne controlesleutel. 

De UFI-code zorgt ervoor dat het mengsel in geval van een calamiteit snel geïdentificeerd kan worden.  

Er kan dan snel en effectief worden gehandeld om direct de juiste hulp te kunnen verlenen, en de gevolgen van een calamiteit zoveel mogelijk te beperken. 

De nieuwe PCN-portal: centrale aanmelding bij de Poison Centres

Om een product aan te melden bij de EU Poison Centers, is er tegenwoordig één centrale portal. Via deze portal kan in één keer bij alle benodigde landen een aanmelding worden gedaan. Het format en de benodigde informatie is gelijk voor alle landen. 

Voor een aanmelding via de PCN-portal is informatie nodig over de samenstelling van het product, en ook over de fysische eigenschappen en de verpakking. 

Naast een UFI-code wordt er ook een EuPCS-code gevraagd. EuPCS staat voor European Product Categorisation System. Producten krijgen met behulp van dit systeem een code voor het voornaamste beoogde gebruik. 

Duty Holders: wie doet wat

Degene die een product op de markt zet of op een andere manier beschikbaar maakt voor anderen, is ook verantwoordelijk voor het aanmaken van de UFI-code en voor de PCN-aanmelding. 

Maar hoe zit dat nu als je producten maakt in opdracht van een ander, met Private label producten, of als je te maken hebt met import/export? 

Bekijk zeker eens ons webinar of de factsheet hierover. Neem bij vragen zeker even contact met ons op. Bespreek je situatie met onze experts, en kom erachter wat voor jou de beste oplossing is. 

Non-eu suppliers

Importeer je producten van buiten de EU naar de EU? Of zet je als niet-EU gebaseerd bedrijf producten op de markt in de EU? 

Dan wordt de supplier van buiten de EU gevraagd een vrijwillige Poison Center aanmelding te doen. Zo hoeft de Europese klant geen samenstelling te weten, maar kunnen zij als EU Duty holder toch een correcte PCN-aanmelding doen. 

Hulp nodig bij een PCN-aanmelding van buiten de EU? Deze kunnen wij voor u of uw supplier ook verzorgen. Neem graag even contact met ons op voor meer informatie. 

GRATIS 15 MINUTEN ADVIESGESPREK?