Situatieschets

“Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is een drinkwaterleverancier voor ruim 500.000 huishoudens en 14.000 bedrijven in Limburg. Het werken met water is over het algemeen veilig, maar WML doet meer! We komen daarom regelmatig in aanmerking met gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld bij het reinigen van de waterontharders, het lijmen van leidingen, het inzetten van minigraafmachines op diesel of het gebruik van bosmaaiers op benzine.
De informatie over het werken met deze gevaarlijke stoffen stond voorheen altijd op een papieren kaart, met daarbij het veiligheidsinformatieblad en bijbehorende werkplek-instructiekaart. Maar het gebruik van die statische informatie op papier zorgde voor hindernissen. Bladen waren niet altijd up-to-date, informatie was moeilijk vindbaar door de grote hoeveelheid tekst en de bladen waren niet altijd direct bij de hand.”

“Ons doel is dat iedere WML’er ’s avonds weer gezond en wel thuiskomt.”
Rachelle Philippen
Medewerker Kwaliteit, Arbo & Milieu

“Het Team KAM (Kwaliteit, Arbo en Milieu) streeft naar de meest praktische vertaling van arbeidsomstandigheden naar de organisatie. Daar hoort een gemakkelijke informatievoorziening van productveiligheidsinformatie bij. We zijn daarom op zoek gegaan naar inventieve oplossingen in de markt en kwamen terecht bij de ViB fabriek en hun PIKA-app. Deze app maakt het mogelijk dat werknemers altijd de juiste productveiligheidsinformatie bij de hand hebben. Het werkt gemakkelijk, de informatie is overal toegankelijk en informatie wordt sneller gevonden. Dit biedt voor ons echt de uitkomst, vooral nu iedereen beschikt over een zakelijke smartphone met voldoende internetdekking.”

“De informatie over het werken met gevaarlijke stoffen moet altijd up-to-date zijn. Met behulp van de PIKA-app is dat nu ook het geval. De ViB fabriek zorgt er namelijk continue voor dat alle stoffen waarmee WML werkt, beschikbaar zijn in de app. Bij het opstarten van deze ‘nieuwe’ werkwijze hebben we in het veel begeleiding gekregen. Geen enkele vraag was te veel. “

“Veiligheid staat bij ons hoog op de agenda, want alles wat we doen wordt hieraan getoetst. Onze kernwaarden zijn vakmanschap en bevlogenheid, maar vooral betrouwbaarheid. Daarbij letten we op de risico’s van ons werk voor mens en milieu. De implementatie van de PIKA-app draagt hieraan bij. Door deze toevoeging hebben werknemers altijd productveiligheidsinformatie bij de hand. Hiermee zijn de omstandigheden op de werkvloer verbeterd. Medewerkers zijn zich nu echt bewust van risico’s en werken op een zo veilig mogelijke manier.”