UFI/PCN VANUIT EEN NIET-EU SUPPLIER

De UFI/PCN Notificatie van buiten de EU gezien.

UFI/PCN door de bril van een leverancier van buiten de EU 

De nieuwe regels voor het op de EU*-markt plaatsen van gevaarlijke mengsels beschrijven dat het etiket moet worden aangevuld met de Unieke Formule Identificatie (UFI). De aanmeldingen bij de nationale anti-gif centra moeten worden gedaan met behulp van het nieuw geïmplementeerde PCN-portaal, gebaseerd op de geharmoniseerde inhoud en het formaat beschreven in ANNEX VIII van de CLP-verordening. De informatie op deze pagina geeft specifiek de verantwoordelijkheden en implicaties uit voor niet-EU-leveranciers met een EU-juridische entiteit, of EU-distributeurs van producten van buiten de EU. Het biedt ook een oplossing voor producten die rechtstreeks op de markt worden verkocht door niet-EU-leveranciers zonder een EU-juridische entiteit of distributeur.

*CLP (+Bijlage VIII) is van toepassing op de EER: EU + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Neem contact op
vib

Verantwoordelijkheden

Volgens Bijlage VIII van de CLP-verordening is de niet-EU-leverancier nooit de verantwoordelijke partij voor de PCN-Notificatie in de EU.

Import in de EU: De importeur is de officiële EU-verantwoordelijke partij, maar heeft nog steeds informatie nodig van de niet-EU-leverancier om te voldoen aan Bijlage VIII van de CLP.

Export naar de EU: De niet-EU-leverancier heeft een contract nodig met een juridische entiteit in de EU. De EU-juridische entiteit wordt in dit geval de officiële verantwoordelijke partij, maar heeft nog steeds informatie nodig van de niet-EU-leverancier om te voldoen aan Bijlage VIII van de CLP.

Negatieve gevolgen voor de verkoop

Een niet-EU leverancier heeft geen verantwoordelijkheid met betrekking tot een PCN-notificatie in de EU. Echter, de EU-verantwoordelijke partij die de producten ontvangt/distribueert/verkoopt, heeft nog steeds informatie nodig die alleen de niet-EU producent/leverancier kan verstrekken, bijvoorbeeld over de samenstelling van het product.

Als niet-EU producent/leverancier is dit meestal geen informatie die u wilt delen met klanten of zelfs distributeurs. Aan de andere kant moet u bepaalde informatie verstrekken om te voorkomen dat uw product onverkoopbaar is in de EU.

Het verstrekken van informatie in een initiële PCN-Notificatie is geen mogelijkheid, omdat alleen EU-gebaseerde entiteiten toegang hebben tot de PCN Portal.

Oplossing: de vrijwillige notificatie

De oplossing in dit geval is het indienen van een vrijwillige PCN-Notificatie via een vertrouwde derde partij in de EU, zoals de ViB fabriek. De ViB fabriek heeft geen functie in de toeleveringsketen en kan producten onder geheimhouding aanmelden bij de PCN-Portal als vrijwillige PCN notificatie. De EU-klant/distributeur kan vervolgens hun eigen notificatie koppelen aan deze vrijwillige notificatie.

  • De EU-verantwoordelijke partij krijgt geen toegang tot de informatie in de initiële PCN-Notificatie.
  • De samenstelling blijft onbekend in de toeleveringsketen en wordt alleen onder geheimhouding gedeeld met de bevoegde autoriteiten.
  • Het koppelen van een Notificatie creëert de mogelijkheid voor Vergiftigingencentra om de vereiste informatie in de initiële indiening te vinden in geval van een noodsituatie.
  • Producten kunnen verhandeld/verkocht blijven worden in de EU.

Hoe kunnen we helpen?

Selecteer hiernaast de diensten waar wij mee kunnen helpen en stuur ons een bericht. We nemen dan snel contact op. Als je liever direct wilt bellen of een mail wilt sturen, klik dan op de links hieronder.