BLOG

De UFI is het kenteken van je product

De UFI is het kenteken van je product

Het kenteken van een auto is een wijze om een auto te herkennen, jouw auto terug te vinden, om verzekeringen en om belastingen te regelen. Bij het noemen van het kenteken weet elke instantie direct welke auto bedoelt wordt. Mits je te hard rijdt of als het stoplicht echt donkeroranje wordt op het moment dat je net voorbij rijdt. Of nog erger, als je geen kenteken op je auto hebt, dan weet iedereen meteen dat er meer aan de hand is…

De UFI is vergelijkbaar! Het kenteken van je geclassificeerde product. Staat er geen UFI op je geclassificeerde product dan weet iedereen dat er iets niet klopt. Wanneer je het er wel hebt opstaan, dan kunnen inspecterende instanties snel zien of je daadwerkelijk de aanmelding bij het anti-gifcentrum hebt voldaan.

Die UFI (Unique Formula Identifier) op een product zetten is een relatief eenvoudig stukje uit de nieuwe Poison Center aanmelding (PCN-Portal). De UFI heeft in dit hele proces alleen maar als taak het product of eigenlijk een formulering te kunnen identificeren. Maar deze relatief simpele UFI heeft wel een aantal uitdagingen voor de producent / verkoper / leverancier van gevaarlijke mengsels op een aantal gebieden:

Administratie: Het bijhouden van UFI’s, formuleringsnummers en aanmeldingsnummer van je formuleringen en producten is een hele uitdaging, zeker als producten door de tijde meerdere formuleringen krijgen. Ook wanneer je deze informatie moet bijhouden van je grondstoffen, om te weten wanneer een UFI of de aanmelding vernieuwd moet worden.

Private label: Het ene private label wil dat je zijn UFI gebruikt en de andere wil dat jij een unieke UFI voor hem aanmaakt. Dit vraagt niet alleen om een enorm accurate administratie maar het draait ook om goede communicatie. Wie bepaalt wanneer een nieuwe UFI nodig is? Wie vraagt de UFI aan? Wie verzorgt de aanmelding?

Import: Producenten of leveranciers van buiten de EU hebben waarschijnlijk niets met de nieuwe wetgeving en zullen het lastig vinden om eraan te voldoen. Alleen al het aanvragen van een UFI wordt lastig aangezien je er een Europees BTW-nummer voor nodig hebt.

Verstoppen is er niet meer bij: geen UFI op het label, is niet voldoen aan wet- en regelgeving!

De UFI lijkt eenvoudig maar vergt veel administratieve handelingen. Processen moeten ingericht worden, systemen worden aangepast om de juiste informatie bij te kunnen houden en etiketten worden gemaakt met de juiste UFI’s. In vergelijking met REACH is deze verandering voor veel meer, met name MKB, bedrijven van toepassing. Veel bedrijven zullen zich dus ermee bezig moeten houden en veranderingen moeten aanbrengen in processen en etikettering.

Verstoppen is niet erbij, want de “politie” heeft je snel te pakken als je verkoopt zonder “kenteken”.

 

KLIK HIER: SPECIALE UFI & PCN PAGINA.
0
reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.