BLOG

Klikspaan

Laat ik beginnen met te zeggen dat mijn zusje nu echt een schat van een vrouw is en een geweldige moeder, maar….. Vroeger in onze tienertijd was ze bloedirritant! Ze vertelde mam alles: hoe laat ik thuis was, hoeveel pilsjes ik had gedronken en met welke meiden ik die avond had geflirt. Ik kan je vertellen, op díe leeftijd…. bloedirritant!

En daar vatten we meteen de koe bij de horens: op die leeftijd deed je dat, als volwassen mensen klik je toch niet? Je gaat uit van je eigen kracht en verlinkt anderen niet, zo heb ik het tenminste altijd geleerd en belangrijker nog; “what comes around goes around” of in goed Nederlands; “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Maar als het aan de “high-level roundtabel” van de Europese Commissie ligt, is dat toch wat er van ons verwacht gaat worden in de toekomst.

De “high-level roundtable” die sinds 2021 de taak heeft om de Europese Commissie te ondersteunen in het behalen van de doelen van de “Chemicals Strategy for Sustainability (CSS)”. Dit door de dialoog te houden met alle verschillende actoren in de keten, wetenschap, industrie, consumenten, enz. In hun eerste rapport hebben ze een 10-tal adviezen gegeven om die doelen uit de CSS te behalen. Eén daarvan is het hebben van een “whistle-blowing mechanism”, een ordinaire kliklijn!

Bedrijven die hun concurrenten verklikken voor het “misschien” niet volledig correct hebben van hun classificaties, ingrediënten en misschien wel gewoon omdat ze scheef zitten en de inspectiediensten hun kant op sturen. Hoe goed het ook kan werken om de veiligheid van producten te verbeteren, ik zie nog even niet exact hoe dat zou kunnen door te klikken. Zo gevaarlijk kan het ook zijn in de nu soms al enorm concurrerende markt.

Alle 32 afgevaardigden in de “high-level roundtable” hebben het rapport met adviezen goedgekeurd, dus zowel consumenten, wetenschappers maar ook de bedrijven zelf. Dus ook het advies van de kliklijn. Ben ik dan de enige die een trauma heeft overgehouden aan het klikken van mijn zusje? De kliklijn is nog maar een advies, maar laten we hopen dat ze wel hele goede & strenge regels gaan instellen voordat iedereen op fluitjes kan gaan blazen.

Misschien vanavond toch mijn zusje maar eens bellen 😉

Ivo Erens

0
reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.