BLOG

Veranderingen in 2019 (en 2020); voor de ViB fabriek maar ook aan wetgeving…

VIB veranderingen 2020

Het is pas januari 2019 maar het lijkt alsof 2018 al weer heel ver weg is. Ik merk dat, anders dan andere jaren, we het vorig jaar sneller lijken te vergeten. Ligt dat aan mij of is het de trend van dit jaar? Ik kan er niet zo goed de vinger opleggen. Ik heb het idee dat dit een trein is die voortdendert en die moeten we niet missen.

De trein heeft behoorlijk wat wagons aangekoppeld met veranderingen en uitdagingen waar we in 2019 mee aan de slag moeten zoals veranderingen op wetgevingsgebied waar we jullie uiteraard weer in zullen ondersteunen. Zelf hebben wij ook wat mooie uitdagingen en doelen voor de ViB fabriek op de kaart gezet voor 2019.

de ViB fabriek in 2019

De ViB fabriek groeit, dankzij het vertrouwen van onze klanten en partners nog steeds. Daar zijn we trots op, maar dat brengt ook met zich mee dat we uit ons kantoor groeien en dus opzoek moeten naar een nieuwe locatie.

We willen onze klanten nog meer ondersteunen in de vaak lastige, complexe vraagstukken en administratie die komt kijken bij het opstellen en onderhouden van ViB’s, daarom willen we een aantal nieuwe mogelijkheden en diensten introduceren in 2019. Uitgebreide informatie volgt nog, maar denk aan een nieuwe vorm van ViB- & PCN-ondersteuning, een handige ViB-database en een andere/nieuwe manier om jullie nog beter op de hoogte houden en kennis uit te wisselen…

Wetgeving in 2019 (en 2020)

2019 staat ook wetgeving-technisch in het teken van veranderingen. Er behoorlijk wat veranderingen die in 2019 gaan plaatsvinden of waarop wij en ook jullie ons/je op moeten voor bereiden:

BREXIT

Harde BREXIT, zachte BREXIT, halve BREXIT, medium BREXIT, wat voor soort BREXIT het ook wordt, er zullen veranderingen zijn voor de manier waarop velen de ViB’s hebben ingericht of waarop men aan REACH verplichtingen moet voldoen. En zelfs de manier waarop men zaken doet met de UK. Welke gevolgen het zal hebben kunnen we nu alleen nog maar inschattingen van maken echt zeker weten doen we het niet. Maar denk eens aan:

  • Het Engelse EU ViB dat veel bedrijven gebruiken is straks niet meer compliant. Is het een Engels ViB voor de EU of een Engels ViB voor de UK?
  • Worden UK BTW-nummer geaccepteerd voor het aanmaken van UFI’s? Neemt de UK de UFI/PCN procedure over?
  • REACH-registratie van stoffen, hoe gaat het in de nieuwe situatie waarbij de UK naar alle verwachtingen een eigen “REACH”-achtige wetgeving zal opzetten (Hier is al meer over bekend gemaakt door de UK zelf: http://www.hse.gov.uk/brexit/ ).

ADR-2019

De grootste verandering in ADR-2019 is naar ons inzicht de nieuwe classificatie manier voor mengsels in klasse 8 (corrosiviteit). De link tussen CLP en ADR is volledig weggehaald. Zonder in discussie te gaan waarom dit juist goed of niet goed is, heeft het behoorlijk invloed op de classificatie van mengsels. Zowel positief (lagere classificatie) alsook negatief (hogere classificatie). Deze verandering van ADR-2019 heeft tot gevolg dat het zeer verstandig is, op z’n minst, alle mengsels geclassificeerd met H314 & H315 op nieuw te bekijken in het licht van deze verandering.

ATP-13

We zijn alweer toe aan de 13de aanpassing van de CLP met daarin voornamelijk aanpassingen aan de wettelijk verplichte classificaties in de ANNEX VI. De veranderingen zijn in sommige gevallen subtiel (nicotine) en zullen weinig invloed hebben, andere veranderingen zullen meer invloed hebben. De nieuwe Specifieke Concentratie Limiet (SCL) van maleïnezuuranhydride van 0.001% voor H317 en daarmee 0.0001% voor EUH208 zal heel wat voeten in aarde hebben. Het begint al met de vraag: is dit te analyseren?

UFI/PCN/euPCS

We hebben al veel aandacht geschonken aan de nieuwe manier van aanmelding bij de antigifcentra en dat zullen we ook nog veel meer doen in 2019. Wij denken echt dat dit voor heel veel bedrijven een enorme bittere pil zal zijn. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken op tijd te beginnen met de voorbereidingen.

Conclusie

Al met al genoeg te doen! Wat betreft de ViB fabriek maar ook op wetgevingsgebied genoeg uitdagingen. Waarschijnlijk is dat ook de verklaring waarom ik, hoewel ik goede herinneringen heb aan 2018, al meer naar wat komen gaat kijk, dan terug. .

Laten we samen 2019 weer tot een mooi jaar maken en de voorbereidingen treffen voor een nog beter 2020 ?

1
reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *