Zorgt het nieuwe ViB ervoor dat we weer gaan communiceren?

5 jaar geleden is het alweer of eigenlijk bijna zelfs 6 jaar…. de eisen aan het Veiligheidsinformatieblad (ViB) zijn maar liefst dik 5 jaar oud! Tijd voor nieuwe eisen moet men in Finland gedacht hebben. En dus krijgen we per 1 januari 2021 nieuwe eisen aan het ViB. Wat de grootste veranderingen zijn, laten we 29 oktober zien in ons Coffee-Break-Webinar. ? www.devibfabriek.nl/aanmelden-webinar/ ? Nu wil ik het eerst even hebben over het belang van communicatie in de keten.

Communicatie in de keten is belangrijk in het kader van REACH, met name op het gebied van het gebruik van een stof of product. Die communicatie (en ook de inspectie daarop) is tegenwoordig, naar mijn idee, ver te zoeken. Er zijn maar weinige die controleren of de ontvangen stof ook echt voor het gebruik geregistreerd is door de leverancier. Deze controle is verdronken in al die andere zaken en daarmee ook de communicatie in de keten.

UFI & PCN zorgen ervoor dat die communicatie weer op gang moet komen. Je wilt niet te horen krijgen dat er een nieuwe UFI op je verpakking moet als je net een nieuwe batch van je etiketten hebt besteld. Je moet hier continu over communiceren, juist in de keten.

Door de nieuwe eisen aan het ViB zet deze trend door, ook hier wordt communicatie in de keten enorm belangrijk. Er worden nieuwe eisen toegevoegd aan specifieke stoffen in je product zoals nano-materialen of endocrine disruptors. Als je hier iets over moet vermelden in je ViB dan moet je ook weten of de door jou gebruikte grondstoffen deze bevatten. En juist daar moet je weer goed over communiceren, want deze beide soorten stoffen kunnen ook in ongevaarlijke producten zitten, waar geen ViB voor nodig is. En hierbij heb je weer een andere manier van communicatie nodig.

Communicatie in de keten lijkt de rode draad te worden bij de aanpassingen van bestaande wetgevingen. Alsof de wetgeving zelf al niet moeilijk genoeg is…

groetjes,

Ivo

 

Up-to-date in je Coffee-Break

? www.devibfabriek.nl/aanmelden-webinar/ ?

0
reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *