152(!) allergenen om rekening mee te houden bij de detergenten declaratie!

Ivo Erens - 1 augustus 2023 -

Op 27 juli is een aanpassing op de cosmeticaverordening gepubliceerd. Deze aanpassing breidt de lijst van de 26 (24) welbekende allergenen uit naar 82 allergene entries. Naast een veelvoud aan nieuwe entries zijn er per entry ook soms meerdere CAS-nummers gekoppeld wat het totale aantal allergene stoffen op de lijst op 152(!) brengt.

De uitbreiding van de lijst heeft niet alleen invloed op de etiketteringseisen van cosmetica. In de detergentenverordening wordt ook naar de lijst van allergenen verwezen voor de detergentendeclaraties. De uitbreiding van de allergenen lijst uit de cosmeticaverordening zal dus ook een verandering meebrengen voor detergenten.

Voor cosmetica is de transitieperiode voor nieuwe producten 3 jaar en 5 jaar voor producten die reeds op de markt geplaatst zijn. Omdat de wetgeving voor cosmetica geldt wordt natuurlijk niet gesproken over een overgangstermijn van detergenten.  

Of er een transitieperiode voor detergenten komt is nog niet bekend. We verwachten wel dat de Europese Commissie met aanvullende informatie komt over de overgangstermijn voor detergenten.

Wij van de ViB fabriek houden het natuurlijk in de gaten om jullie zo snel mogelijk op de hoogte brengen!

De publicatie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1545